מים מותפלים

מים מותפלים

כיודע מדינת ישראל שלנו היא בעלת מזג אוויר מדברי ושכון גשמים, ולכן מדינת ישראל נפגשת בכל שנה עם מספר קשיים בנושא המים.
מאזן המים בישראל נחשב לשלילי, הכוונה שמדינת ישראל משתמשת ביותר מים מכמות הגשם הנאגרת בחורף.
בעיה זו חזרה והציקה לממשלות רבות לאורך השנים ולכן הועלו על הפרק מספר רב של פתרונות.

ראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון, הכריז ש"הצורך במקורות מים נוספים הוא לא רק חיוני, אלא גורלי בשביל ישראל".

פתרונות ראשונים


 המרכז הראשון בארץ להתפלת מים נבנה במהלך שנות ה'-60 לא במפתיע בעיר עם בעיית המים הקשה ביותר,אילת שנבנתה באקלים מדברי קיצוני.
המרכז פעל ב'תהליך זרחין' על שמו של אלכסנדר זרחין, מהנדס וממציא ישראלי שחתם פטנטים רבים בכימיה ופיזיקה. שיטתו של זרחין הייתה פשוטה ביותר. מקפיאים את המי ים בתאי לחץ שונים, כאשר מולקולות המים מתקררות הן מסתדרות בצפיפות כך לא נותר מקום למלחי ים. התוצאה היא בעת ההפשרה מים ראויים לשתיה! 
לאחר מספר שנים היה ניסיון להפוך את מתקן זרחין לתעשייתי אך הוא עלה כל לא רווחי וננטש. 
נסיון נוסף שעלה במהלך שנות האלפיים היה 'תעלת הימים' הכוונה לתעלה שתבנה מקטיף עד ים המלח ותמלא מספר רב של משימות, בזכות זרימת המים ליצור אנרגיית חשמל, על ידי הזרמת מים בצינור במרחב הנגב ליצור אתרים תיירותים, בנוסף להתפיל מים מתוקים ששארית ה'תמלחת' תוזרם לים המלח וכך לשמור על גובה פני ים המלח יציב, אך בעקבות סיום משבר האנרגיה וחסרונות נוספים נגנז הפרוייקט ולא יצא לפועל.

חסרונות התפלת המים

אומנם התפלת המים הוא פתרון אידאלי ממספר בחינות, עלות המים תרד, יצירת מקומות פרנסה, שמירה על אקוויפרים קיימים וכך לשמור על כלל המערכת האקולוגית.
 אך עם יתרונות רבים באים גם מספר חסרונות.
החסרון העיקרי הינו החוסר ביוד, בעקבות המחסור ביוד נרשמת עליה בעשור האחרון בטיפול בבלוטת התריס המהווה חלק חשוב במערכת החיסונים של הגוף, בנוסף ע''פ השארה מחסור ביוד עלול להוביל לירידה בIQ!
בנוסף החזרת המלח לים עצמו מעלה את אחוז המלחים שבו מה שעלול לשבש את את הערכת האקולוגית הימית באזורנו.

התפלה בארץ בימינו

כיום מדינת ישראל נמצאת בראש פיתוח התפלת המים, בשנים האחרונות נבנו מספר מרכזי התפלה כאשר הוקם ב-2005 מתקן ההתפלה הגדול באשקלון הוא היה החדיש והגדול מסוגו בעולם!
נוסופו גם מספר רב של שיטות התפלה, בינהן:
  • אוסמוזה הפוכה- הכוונה למצב שבו מוזרמים מי הים בעלי אחוז המלחים הגבוה בלחץ דרך מספר מסננות הנקראות 'ממברנה', המים היוצאים בסוף התהליך ללא מלחים כלל.
  • זיקוק רב שלבי- למעשה מדבור בתהליך הפוך מתהליך זרחין, מחממים את המים המלוחים במספר תאי לחץ ומאדים אותם חזרה, בגלל הפרשי הלחץ המים מתאדים ללא המלחים וכאשר הם מתאבים המים ללא מלחים כלל.
  • התפלה כימית ואלקטרונית- אלו שיטות המשתמשות ברכיבי המים עצמם, סינון המים דרך שדה חשמלי מושך את היונים של המלח למיכלים אחרים או תהליך דומה בעזרת אתן שמתנגד לקשרית המלח למים.
אך מתקן ההתפלה הוותיק ביותר בארץ הינו מתקן ההתפלה באילת השואב את מי התהום המליחים ומי ים סוף, כך הופכת אילת למרכז חקר עולמי בתחום התפלת המים, הנוסע צפונה מאילת יראה דגל מדינת יפן שסייעה לבנות את התחנה ולחקור את הנושא.

Share by: